30. toukokuuta 2015

Hitaasti, mutta varmasti

Ruohonleikkauskierros numero 2 on nyt tehty. Se olisi kestänyt vain kaksi päivää, jos ei olisi ollut kuurosateinen (ja rakeinen!) viikko. Leikkaus venyi sitten nelipäiväiseksi. Noh, hyvällä leikkurilla on ilo ajella ja jälki on hienoa.


Kuin kartanopuutarhassa, vaikka itse sanonkin.

Kana-aidan portti on vihdoin valmis ja kanojen odotetaan saapuvan ensi viikolla. Heistä sitten kuvia myöhemmin. Mutta katso miten hieno portti! Kiitos kuuluu Petrille ja naapurin miehelle.

Kanojen uloskäynti ja ramppi ovat aidan toisella puolella, kopin vasemmassa kyljessä.
Saimme eilen naapurilta punakaalin, papujen sekä salaattien taimia. Pitäisi vielä keksiä niille lisää tilaa kasvimaalta. Meidän perunat, lantut ja retiisit pilkottavat maasta.

Perunaa.

Retiisiä.
Omenapuut ovat kunnolla kukassa ja mehiläiset pörräävät kovaäänisesti.




Etsi mehiläinen.
Kirsikankukat ovat jo pudonneet ja niiden paikalle on tulossa kirsikoita! Niiden kypsymistä on pidettävä silmällä, etteivät linnut ehdi ensin.

Kirsikanalkuja.
Lopuksi Petrin ottama kuva mustarastasnaaraasta.


22. toukokuuta 2015

Ohranviljelyä!

Naapurit tulivat viikon reissulta Orkney-saarilla. Niillä saarilla viljellään vielä vanhaa ohralajiketta nimeltä "bere". Saimme lahjaksi bere-jauhoja, ja siemeniä! Nyt sitten pitäisi alkaa kääntää maata ohranviljelyä varten! Bere kypsyy lyhyessä ajassa; istutus on kesäkuussa ja sadonkorjuu elo-syyskuussa.


Lopuksi kuva kananmunista, jotka myös saimme. Neljä pienintä kananmunaa ovat mustan pikku bantam-kanan munimia.




20. toukokuuta 2015

Puutarhan kukkia ja lähes täysi kasvimaa

Puutarhamme on nyt puhjennut kukkaan. Tuoksut ovat huumaavat. Tulee mieleen kesäiset tuoksut lapsuudesta sekä Yhdysvalloissa että Itä-Suomessa ja aikuisempana Japanin reissulta. Otin muutamat kuvat tämän hetken kukinnasta. En tunnista läheskään kaikkia, ehkä lukijat osaavat auttaa?

Mehiläinen pääsi mukaan kuvaan.



Tämän tiedän: honeysuckle.


Jokin ruusu?

Omenapuunkukat ovat aukeamassa.
Kasvimaa on nyt täytetty. Siemeninä on istutettu: runner bean, mangoldi, palsternakka, porkkana, punajuuri, lanttu, nauris, retiisi (ja peruna). Taimina istutetut ovat: härkäpapu, purjo, lehtikaali ja purple sprouting broccoli ja little gem -salaatti.

Salaatti on lantun vieressä kankaan alla.

Jos katsoo tarkasti, voi nähdä purjontaimet pilkottamassa maasta.

Lehtikaali ja broccoli suojaverkon alla. Joku ötökkä on kyllä jo käynyt näykkimässä lehtiä.

7. toukokuuta 2015

Ruohonleikkuri ja kanakoppi

Ostin eilen meille ruohonleikkurin: Husqvarna LC 153V. Tärkeimmät tiedot: Honda-moottori, 53 cm leikkuri, etupyörät ajavat leikkuria eteenpäin. Leikkuri on tehokas ja naapurin miehen mielestä parempi kuin hänellä. Olen leikannut ruohoa pihassa eilen ja tänään (raekuurojen kera) useamman tunnin ja vielä olisi huomiselle ehkä neljännes jäljellä. Hienoa jälkeä syntyy! Suuri kiitos kaikille ruohonleikkurirahastoon osallistuneille. Tässä teille muutama kuva:

Miten tasaista! Ruohonleikkuri juuri näkyy kuvan keskeltä hieman ylös oikealle.
Wau. Tuossa on tasainen käynti pellon portille.

Tässä hän on!

Läheltä.

Omenapuihin on tulossa kukkia.
Sitten vielä käydään uuden kanakopin luona. Portti kana-aitaan on vielä tekemättä.

Kanojen majoitus odottaa kanoja.

Noilla orsilla ne tulevat yöpymään. Vasemmalla ylhäällä on munimislaatikko. Sen saa nostettua sieltä pois.
Vielä kuva härkäpaputaimista ja linnunpelättimestä (CD-levyt ovatkin pelottavia). Kasvimaa kaipaa vielä lisää kääntämistä, että saa kaikennäköistä lisää kasvamaan. Potut ovat jo maassa (eivät näy kuvassa).